Royal Ascot

“With a history as rich as it is long, Royal Ascot sits proudly as the jewel in the crown of the British social season.”

De historiek van Royal Ascot gaat terug immers terug tot 1711; het was Queen Anne die in dat jaar de racebaan oprichtte en de eerste race die elk jaar gereden wordt, de “Queen Anne Stakes” draagt nog steeds als eerbetoon haar naam. Deze paardenrace is nog steeds hét hoogtepunt van het “social season”. In deze periode, van april t.e.m. augustus, keerde vroeger de adel terug vanuit hun landhuizen richting Londen om deel te nemen aan heel wat sociale evenementen, en zo ook aan Royal Ascot.

 

In juni 2022 begeleidde Isabelle Coppens van Gracious Manners mee een vierdaagse trip naar Engeland, met als kers op de taart een bezoek aan Royal Ascot. Tijdens deze hele reis, georganiseerd door Beautiful Britain, werden de gasten ondergedompeld in de wondere wereld van etiquette.

 

De eerste dag kwamen, in voorbereiding van het bezoek aan Royal Ascot, de dresscodes uitgebreid aan bod en werd de historiek van koninklijke mode belicht. Tips voor het correct (én verplicht) dragen van de hoeden en andere tricks werden gedeeld, outfits werden uitgebreid besproken.

Andere dagen maakte men tijdens een “cream tea” kennis met dit typische Britse gebruik en werd in een prachtige privéruimte van een Victoriaans landhuis gedineerd volgens de regels van de kunst. Gasten maakten kennis met de historiek van het Britse tuinieren en er werd een bezoek gebracht aan Hambledon Vineyard alsook het huis van Jane Austen. De etiquetteregels werden op punt gezet tijdens een afscheidslunch in het sterrenrestaurant van Gravetye Manor, een prachtig Elizabethaans landhuis. Een uitgebreid en exclusief programma. Maar het hoogtepunt van deze reis was ongetwijfeld het bezoek aan Royal Ascot op Ladies Day.

 

“Ladies Day”, de derde dag van de races, is nog meer dan andere dagen een dag van pracht en praal, zien en gezien worden. Hoeden horen elke dag gedragen te worden, maar op deze dag komen de meer extravagantere modellen uit de kast, wat de sfeer net nog iets unieker en exclusiever maakt. Op weg naar Royal Ascot, heeft men het reeds het gevoel deel uit te maken van iets groots, met koetsen en paarden die aan Windsor Castle worden klaargezet en hoeden die overal in het straatbeeld verschijnen. De speciale sfeer van het unieke event wordt ver buiten Royal Ascot al uitgeademd.

 

Elke racedag start met de “Royal Procession” om 14h. De leden van de koninklijke familie die die dag aanwezig zijn, komen met de koetsen vanuit Windsor Castle toe. Op Ladies Day 2022 is het Hare Koninklijke Hoogheid The Princess Royal en haar dochter Zara Tindall die als eerste worden binnengereden, na een last minute afzegging van Hare Majesteit The Queen. En als tijdens deze processie het Britse volkslied door de boxen weerklinkt, worden 60 000 mensen eventjes muisstil…

 

Tijdens de races zelf gaan de aanwezigen, die vaak veel geld erop hebben ingezet, er ongelooflijk in op. Op Ladies Day wordt traditiegetrouw de meest prestigieuze race gereden, de “Gold Cup” van ongeveer 2.4 mijl, en is het ook The Princess Royal die de prijs ervoor uitreikt.

Tussen de verschillende races door geven de verschillende bars, restaurants en eetgelegenheden de mogelijkheid even te bekomen van alle indrukken en nog wat meer de Britse sfeer op te snuiven bij een heuse afternoon tea of andere specialiteiten.

 

Zoveel te beleven, en vooral zoveel te zien. Ogen schieten te kort en de dag is te kort om alles op te nemen.

Het is niet vanzelfsprekend deel uit te kunnen maken van dit koninklijk event. Of het de moeite waard is om mee te maken? Zonder twijfel, het is wel degelijk “the jewel in the crown”!  

 

 

Hoed gemaakt door Tilly Modes