Main Logo

Goeiemorgen zeggen

Radio2 organiseert op 23 januari voor de tweede keer de ‘Nationale Goeiemorgendag’. Die dag is het belangrijk om extra aandacht te hebben om elkaar te begroeten. Isabelle Coppens, etiquettespecialist bij ‘Gracious Manners’, geeft tips.

Maak je ‘goeiemorgen’ persoonlijk. Wanneer je de naam van iemand kent, zeg die dan altijd even vóór je goeiemorgen zegt. Met “Jan, goeiemorgen”, zal Jan zich meteen aangesproken en gezien voelen. Hij weet dat die goeiemorgen persoonlijk aan hem gericht is en dat zal een goed gevoel geven. 

Maar wat als je de persoon niet kent? Zeg dan nog steeds goeiemorgen. Het is een attent gebaar dat iemand wat vrolijkheid kan bezorgen. Om het persoonlijker te maken, kan je nog ‘mevrouw’ of ‘meneer’ toevoegen.

"Er is niets onpersoonlijkers dan iemand een goeiemorgen te wensen en vervolgens je blik strak naar beneden te richten" - Isabelle Coppens, etiquettespecialist

Een glimlach versterkt je boodschap. Het zorgt ervoor dat je goeiemorgen-wens extra hartelijk is. Let wel op in welke situatie je dat doet. Breed glimlachen op de bus werkt, maar op een begrafenis past dat niet. 

Laat je buikgevoel spreken. In de wachtkamer van de dokter is het misschien ook niet zo gepast om je breedste glimlach te tonen. Je weet niet of de persoon die daar zit grote zorgen heeft. Hier is een knikje of een kleine glimlach samen met een goeiemorgen beter. 

Kijk mensen aan. Er is niets onpersoonlijkers dan iemand een goeiemorgen te wensen en vervolgens je blik strak naar beneden te richten.  

Wat met handen schudden en een kus geven? Dat kan je altijd doen, nadat je goeiemorgen zegt tegen iemand die je kent. Bij dit gebaar komt wel een vorm van hiërarchie kijken. Het is de hoogste in rang die kiest wat er gebeurt. Op het werk is dat bijvoorbeeld je baas. Ook in leeftijd en geslacht zit hiërarchie.  Zo zal de oudste of de vrouw het initiatief nemen. 

"Spreek de persoon die geen 'goeiemorgen' terugzegt er niet over aan, maar probeer gewoon de volgende keer opnieuw." - Isabelle Coppens, etiquettespecialist

Kondig het gerust aan als je een kus of hand geeft. Vroeger was het eerder bizar om je handdruk of kus aan te kondigen, maar de tijden zijn veranderd. Sinds corona bijvoorbeeld schudden mensen niet graag handen uit angst om ziek te worden. Vraag het eerst of kondig het aan en gebruik eventueel wat humor om het luchtig te houden. 

Wat als iemand geen goeiemorgen terugzegt?  Doe het nog een keer op dezelfde, vriendelijke manier. Als die persoon dan nog niet reageert, ga je gewoon verder. Iemand erop aanspreken doe je best niet. Dat is niet beleefd. Misschien heeft hij of zij je niet gehoord of is het gewoon niet de juiste dag. Andere keer beter. 

 

Lees het hele artikel hier.

 

(VRT Nieuws - 20 januari '25)

Isabelle Coppens • 0473 99 72 20
contact@graciousmanners.be • graciousmanners.be

Blijft u graag op de hoogte?

Wilt u als eerste onze nieuwe belevingen ontdekken en op de hoogte blijven van evenementen? Laat dan uw naam en e-mailadres achter.

Carefully designed by Creactiv