Gracious Manners

Kerstkaarten

De ene vindt het een jaarlijkse opdracht, de andere spendeert er met plezier een hele zondagnamiddag aan in december: het schrijven van kerstkaartjes. Maar hoe hoort het versturen van kerst- en nieuwjaarskaarten eigenlijk volgens de etiquette?

Echte etiquetteregels in verband met het al dan niet versturen van kerstkaarten bestaan er niet. Dus voor degenen onder ons die het een enorme last vinden: het is al zeker geen verplichting “volgens de etiquette”.

Verstuurt u er graag, dan kunnen volgende tips wel helpen bij het schrijven ervan:

  • Kerstkaarten worden meestal pas vanaf Sinterklaas verstuurd. Het mag vanzelfsprekend lijken, maar kaartjes die “fijne kerstdagen” vermelden bereiken de ontvanger wel degelijk best voor Kerstmis. Toch iets later? Verstuur er dan enkel met “gelukkig nieuwjaar” op.
  • Een persoonlijke boodschap geeft de ontvanger altijd een warmer gevoel dan een heel algemene boodschap, die eigenlijk voor iedereen had kunnen zijn. Voorgedrukte kaarten kunnen zeker, maar schrijf er dan toch nog steeds iets persoonlijks bij.
  • Had u besloten er geen te versturen, maar ontvangt u er toch eentje met een persoonlijke boodschap? Dan is het wel zo attent om er toch eentje terug te sturen.


Nog een aantal tips voor het schrijven van de omslagen:

 

  • Het adres schrijft u best zelf en het gebruik van voorgedrukte stickers voor het adres is liefst te vermijden. Is dit laatste gemakkelijker? Zeker, maar het komt helaas ook “gemakkelijker” en minder persoonlijk over.  

 

  • Het is historisch zo gegroeid dat men op een enveloppe gericht aan een getrouwd koppel nog steeds eerst de man en dan de vrouw vermeldt. Dit wordt dan: “De heer en mevrouw [achternaam man]”. De naam kan eventueel nog voorafgegaan worden door de initiaal van de voornaam van de man. Tegenwoordig behoudt en gebruikt een vrouw ook meer en meer haar eigen naam, en is “De heer en mevrouw [achternaam man] – [achternaam vrouw]” zeker ook gebruikelijk.
    Voor ongehuwde koppels gebruikt men "De heer [achternaam man]" "Mevrouw [achternaam vrouw]". Een "en" of "-" wordt weggelaten, omdat er geen wettelijke verbintenis is. 
    Spelen er bepaalde gevoeligheden mee? Weeg dan af wat u het beste lijkt… 
    Een enveloppe gericht aan een dame of heer alleen, wordt gericht aan "Mevrouw [achternaam vrouw]" of "De heer [achternaam man]", eventueel voorafgegaan door de initialen. 
    (Dit omvat een beperkt overzicht; voor andere aanspreekvormen (weduwe, weduwnaar, getrouwde en niet-getrouwde koppels van hetzelfde geslacht, ...) bent u welkom contact op te nemen via de link of contactgegevens hieronder.)

  • Een afzender vermelden op de achterkant van de enveloppe is wel degelijk nog steeds correct. En het maakt het de ontvanger ook ineens gemakkelijker als die er eentje terug wil sturen.


Veel schrijfplezier gewenst!

 

(Zie ook: "De kerstkaart" - interview aan Het Nieuwsblad, 11 december 2021)