Gracious Manners

Etiquette aan de vuurkorf

Misschien kan je eens iets schrijven over “etiquette aan de vuurkorf”, suggereerde iemand me onlangs. Een meer dan actueel topic, en daar zal zeker nog niet veel over geweten zijn.

 

“Vuurkorfetiquette”, het zette me aan het denken. 

Samen rond een vuurkorf iets drinken is tegenwoordig alleszins een meer dan populaire activiteit.

Maar waarom zou men zich met 4 personen rond een vuurkorf ineens anders gaan gedragen dan met een paar mensen rond een tafel bij bijvoorbeeld een receptie? Waarom zou men buiten opeens andere beleefdheidsregels hanteren dan in een andere situatie of locatie?

En vooral: wat verwachten mensen eigenlijk te lezen bij een onderwerp getiteld “etiquette aan de vuurkorf”? Wie er rechts naast de gastvrouw hoort te staan? Wat de ideale dresscode is? Of hoe men al dan niet een toost uitbrengt met glühwein… ?

 

Niet iedereen zal het momenteel graag horen, maar mensen hebben in het algemeen nood aan regels. Ze scheppen een kader waarbinnen mensen weten wat kan en wat niet kan, een leidraad van hoe men zich hoort te gedragen (waardoor men zichzelf ook comfortabeler voelt), wat anderen van u verwachten én vooral ook wat men van anderen kan verwachten. En laat dat nu net zijn wat etiquette doet.

Wat verkeersregels zijn voor het verkeer, is etiquette voor sociale interacties. Gebaseerd op het attent zijn naar anderen toe, of op “thoughtfulness” zoals men in het Engels zo mooi zegt.

 

“Etiquette aan de vuurkorf”: er zit wel iets in. Maar laten we ons bij een gezellig en informeel samenzijn rond de vuurkorf vooral niet ineens meer of minder beleefd gaan gedragen dan op andere plaatsen of op andere momenten. Of als het misschien toch nog even kan, misschien met nét nog iets meer aandacht en respect naar elkaars gezondheid toe…

En dan komt de juiste plaats aan de vuurkorf, de meest gepaste dresscode en de manier van het glas glühwein vast te houden vanzelf wel.

 

En als “vuurkorfetiquette” lijkt me dat voor deze keer al meer dan genoeg...