High tea

“Waarom organiseer je eigenlijk niet eens een high tea in plaats van een afternoon tea? Dat zou toch veel chiquer staan!” suggereerde iemand me al een hele tijd geleden.

Wel, eigenlijk niet.

Men ziet “high tea” wel eens verkeerdelijk verschijnen in magazines of op websites. Het geeft nu eenmaal de indruk iets eleganter of exclusiever te zijn dan een “afternoon tea”. Maar in feite is niets minder waar.

 

Om het verschil te begrijpen, moeten we een hele tijd terug in de geschiedenis richting het ontstaan van de afternoon tea in de 19e eeuw.

Anna Russel, Duchess of Bedford, wordt vaak in één adem genoemd als men het over het ontstaan van afternoon tea heeft. Zij is het boegbeeld geworden, maar in feite deed zij wat veel dames in die periode deden…

In de 18e en 19e eeuw werd het diner (dat vroeger 's middags plaatsvond) later en later op de dag genuttigd en een lunch was een nog niet heel traditioneel gebruik. Dames dronken wel eens een kop thee in de namiddag en aten er iets kleins bij (een stukje brood met eventueel boter en jam) om de lichte honger te stillen. En omdat verveling ook wel optrad, zou o.a. de Duchess of Bedford andere dames hebben uitgenodigd in haar privévertrek om samen bij te babbelen, thee te drinken en iets kleins te eten. Een respectabele namiddagactiviteit voor dames in die periode. Het concept van een afternoon tea was geboren…

 

Ook de lagere klasse begon in de 18e en 19e eeuw thee te drinken. Zij wilden ook genieten van een kopje thee in de namiddag, maar waren dan typisch nog aan het werk en hielden het voor later. Na een hele dag werken aten zij er graag ook iets “steviger” bij en vulden het aan met bv. spek, eieren, bonen en brood. Ze aten deze uitgebreidere maaltijd in de keuken aan de normale (hogere) tafel, in tegenstelling tot de adel die hun thee dronk aan de lagere tafeltjes in hun salon. Een hogere tafel, en daarom "high tea"... Maar dus in feite een heel ander concept.

 

Een namiddag met thee, sandwiches, scones en gebakjes? Wel degelijk een afternoon tea!

 

Graag meer ontdekken over de gebruiken en de historiek van afternoon tea?

Neem vrijblijvend contact op voor een afternoon tea beleving bij u thuis, of neem een kijkje onder “Events” voor de reeds geplande belevingen.