Zijn handgeschreven kaartjes nog van deze tijd?

“Wat heb jij toch met die handgeschreven (verjaardags-)kaarten…? Dat jij daar nog altijd je tijd wil insteken.” 

Een reactie die iemand me een tijdje geleden gaf. 

In eerste instantie schrok ik er wat van, maar het zette me later aan het denken. Wat maakt dat (sommige) mensen daar effectief nog steeds tijd voor willen vrijmaken?

Waar decennia geleden mensen opgroeiden met pen en papier, hebben e-mail en whatsapp- of sms-berichten deze traditionele manier van communicatie al een tijdje vervangen. Snel en zonder al te veel moeite lijken soms wel codewoorden geworden te zijn.

Waar vroeger een P.S. in een brief nog op onzorgvuldigheid duidde (want men had op voorhand niet voldoende nagedacht over wat men eigenlijk allemaal wilde zeggen), worden zinnen nu al even snel toegevoegd als dat ze gewist worden. Een handgeschreven brief vraagt echter voorbereiding en aandacht…

En laat dat nu net zijn waar het eigenlijk allemaal om draait: tijd nemen om iets zorgvuldig te doen, tijd nemen om een boodschap naar de andere persoon op de juiste manier over te brengen, tijd nemen om empathie te tonen.


Volgens de etiquette zijn er dan ook een aantal situaties waarin het overbrengen van een boodschap met een handgeschreven kaartje elementair is. En in al deze situaties is de onderliggende gedachtegang dezelfde: attent zijn naar de andere persoon toe. Het feit dat mensen in onze drukke samenleving nog even gaan zitten om na te denken over een boodschap en deze (letterlijk) op papier te zetten, geeft de ontvanger toch een heel ander gevoel dan het ontvangen van een vluchtige sms die mogelijks zelfs ergens “on-the-go” werd getypt?


In de periode van de (eerste) lockdown leefde het versturen van kaartjes en brieven blijkbaar terug even op. De gelukkigen onder ons mochten ervaren wat een enveloppe in de brievenbus met een fijne boodschap of zelfgemaakte tekening met iemand kan doen… En laat dit gevoel iets zijn om mee te nemen van deze crisis.

Het feit dat iemand aan jou denkt, moeite doet om in de drukte van elke dag een gepast kaartje uit te zoeken en zich even bewust aan tafel zet om jou een persoonlijke boodschap over te brengen: is dat niet iets waar niemand onbewogen bij blijft?


Dus toch wel beste "iemand", ik steek daar met veel warmte, plezier en hartelijkheid nog steeds heel graag mijn tijd in…


Download tekst hier.